2019 Haziran ayında çalışmanın coğrafi kapsamının genişletilmesine karar verildikten sonra proje ekibi tarafından ülkeler, diller ve bölgeler bağlamında paylaşılmış, özellikle Rusça ve Arapça dili geçerli olan ülkelerdeki üniversitelerin web sayfalarına ve akademisyenlerine ulaşmak için üniversitemizin diğer bölümlerindeki akademisyenlerden yardım alınmıştır. Bu bağlamda projenin bitim tarihi itibari ile iletişim aracı olarak kullanılan humanrightsproject@asbu.edu.tr’de tespit edilen mail adreslerinin sayısı 2900’dür. Fakat gönderilen mail sayısının bu sayıdan çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika kıtası dışındaki kıtalarda, akademisyenlerin isimlerine veya mail adreslerine ulaşmak her zaman kolay olmadığı için, çoğu kez hukuk fakültesinin hatta üniversitenin “info” mail adresi üzerinden ismi tespit edilen yüzlerce akademisyene mail gönderilmiştir. Güney Afrika dışındaki Sahra altı birçok Afrika ülkesinde, Arapça konuşulan ülkelerde, Türki Cumhuriyetlerinde ve Uzak Doğu ve Pasifik ülkelerinde bu durum kaçınılmaz bir gerçeklik olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda mülakatların gerçekleştirilmesi amacıyla gönderilen toplam mail sayısının 3500'e yakın olduğu düşünülmektedir.
Söz konusu yoğun çaba sonrasında 45 farklı ülkeden 66 akademisyenin cevabı elimize ulaşmıştır. Söz konusu ülkeler; ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, Endonezya, Etiyopya, Fransa, Gana, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İran, İsrail, İsviçre, İtalya, Irak, Kenya, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Nepal, Nijerya, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Şili, Singapur, Slovakya, Tayvan, Tunus, Ürdün, Uruguay, Zimbabwe, Kazakistan.
Bazı akademisyenler sorulara cevap yerine konu hakkındaki çalışmalarını göndermişler, bazı akademisyenler hem soruları cevaplamış hem makale veya kitap çalışmalarını göndermişlerdir.
Ayrıca mülakat kapsamındaki “Ülkenizde en güncel insan hakları sorununun ne olduğunu düşünüyorsunuz?” şeklindeki 12. soruya cevap olarak bir dakikalık video ile katılım rica edildiği için projeye katılan bazı akademisyenler son soruyu video ile cevaplandırmışlardır.
Söz konusu videolardan, yayımlanması izin veren akademisyenlere ait olanlar bu web sitesinde sunulmuştur.
Her ne kadar 45 farklı ülkeden 68 cevap hiç azımsanmayacak gibiyse de esasen neredeyse her 70 akademisyenden sadece birisinden cevap gelmiştir. Bu gerçeklikte soruların genişliği ve uzunluğu, mülakatın birebir görüşme ve tanıma üzerinden değil, uzaktan yazılı olarak yapılmasının payı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca soruların hazır veriler üzerine değil esasen analiz ve sentez üzerine inşa edilmesinin de cevapların azlığında bir etken olduğu düşünülmektedir.